Tunesien, Hammamat 2014
Hammamat
Beskrivelsen er ikke meget anderledes end vores tur til Sousse i 2013.
Denne gang boede vi på hotel direkte i kanten af medinaen, og gik vi ud af bagdøren, stod vi midt i medinaen. En anderledes og spændende oplevelse.
Turisterne er ved at finde ud af at bedste køb for pengene foregår i butikker med "Fixed price". De tunesiske gadehandler er dog ikke tabt bag en vogn, og leverer hvad turistenre vil have, så flere steder står der nu "Fixed Price" over boderne. Modsat butikkerne skilter de dog ikke med prisen, og ifølge butikspriserne skal gadepriserne ned på 30% af hvad gadehandleren starter med, inden prisen er på butiksniveau.
Hermed ikke sagt at en tur rundt i boderne med prutten om prisen skal undgås, for det har sandelig også sin charme.

Bravo Tours
Bravo har deres stil, og normalt er det til at håndtere med rimelige opholdspriser.
Turene var som sædvanligt dyre ved Bravo Tours, hvilket jo blot er et valg til eller fra. Et godt råd er altid at kontrollere de lokale muligheder først, og her i Tunesien er en taxa ofte et godt valg til en pris af ca. 1TN/km


Flyselskab, Primera Air
En rimelig oplevelse med betalt ekstra benplads ved nødudgangen. Undladr jeg at kommenterer det stenhårde sæde var det udmærket.
Lysten til kaffe blev indfriet for kr. 20,- og det endda med et pænt stykke chokolade med ret til genopfyldning. En pris der var fuldt acceptabelt i min verden med det indhold.


Guider
Vi brugte dem faktisk ikke under denne tur, og mødte dem kun i bus frem og tilbage, samt til velkomstmødet.
Fandt senere ud af at de kun var på hotellet to gange hen over ugen. Ellers var der henvisning til telefon. Med en minutpris på 27 kr. er det ikke just hvad jeg vil kalde god service, selv om vi klarede os uden.


Hotellet, Diar Lémdina med All Inclusive
Ude fra et eventyragtigt hotel, bygget ind i Medinaen (marked) i Romersk stil til det yderste.
Hotellet er ikke stort og derfor er der heller ikke mange gæster. Det virkede faktisk rart.
I første øjekast kunne hotellet godt ligne noget gammelt møj, der ikke bød den store oplevelse, men det indtryk blev hurtigt sat til skamme. Stilen var gammeldags Romersk stil, men overalt var der rigelig betjening og man falder hurtigt ind i den charmerende stil.
Værelset var bygget som lejlighed med eget køkken. Det fik vi dog ikke meget brug for med den restaurant.
Der var nogle hundrede meter til stranden, hvilket ikke var et problem, og hotellet havde arrangeret sig med en strandbar, hvor der også var all-inclusive.
Eneste bøvl var støjen udefra gaden hver morgen meget tidligt, hvor der var en helvedes pludren, som gik lige igennem væggen.
Hotellet er bestemt et sted vi godt kunne finde på at vende tilbage til.


Hotel-bar
Rimelig, men dog med magert udbud og selvfølgelig kun i lokale varer.
Venlige tjenere der serverede, det vi ville have, af det udvalg der var. OGSÅ uden at de skulle stopfordres med drikkepenge.


Hotel-restaurant
Restauranten var hyggelig med god variation af retter, der blev skiftet over ugen, så der var ikke noget med at løbe træt midt på ugen i det samme.
Kokke stod og stegte alverdens forskellige emner, hvor fisk var dominerende.
Kø var der ikke af betydning, selv om det kunne tage tid, når der lige var røget et nyt lag kød på grillen.
Med i prisen var billet til tre andre restauranter hvor man også kunne spise til all-inclusive.
Restauranten var en behagelig oplevelse der sjældent mødes i ferieområder.


Østens mysterier
En af de tre spisesteder, placeret midt i madinaen.
Vi blev mødt af tre robuste fyre med korslagte arme, der spærrede døren til restauranten. De var iklædt kostyme som tankerne ville sige en rigtig araber ser ud.
Scenen var lagt.
Herfra bevægede vi os ind i et lokale som var vi inviteret til middag med fyrsten, der sad upåvirket højt hævet i forhold til scenen, hvor underholdningen foregik under spisningen.
Vi følgte os sat tilbage i tiden hvor fyrsterne regerede i de arabiske lande.
Vi blev sat ved runde borde, hvor maden i form af tre retter blev serveret.
Piger og mænd dansede og scenen var sat. Senere røg pigerne rundt mellem publikum og dansede på bordene hvor gæsterne sad.
Maden var der dog ikke noget at råbe hurra for, men det gled da ned med underholdningen, og foretten lagde en fornuftig bund.
Alt i alt et godt sammensat show, hvor maden alene tipper den sidste stjerne.


På tur
Det er ikke Bravotur der står først i køen, når vi skal rundt. Deres priser ligger voldsomt høje i forhold til hvad man selv med lethed kan arrangere.
Brug den lokale taxa og prut godt om prisen, og turen er som regel weldone.

Den gamle Madina
Absolut et besøg værd. Også selv om der ikke skal handles.
Medinaen er i en afstand af 10-12 km, og nås med taxa til en pris på 8-10 TDN, lidt afhængig af forhandlingen. Bytoget, som kører mellem de to Medinaer, kan også vælges med en billetpris på 3,5 TDN. Området er forholdsvis stort med boliger og moske. Gaderne, hvis man kan tillade sig at kalde dem det, er smalle, såvel udenfor som under tag. Bedst som man futter rundt mellem boder hører de pludselig op, og tvivlen kommer om der nu er flere, eller om man er på vej ind i rent private boligområder. Dog kun lige til man runder hjørnet, for igen at rende ind i boder.
Lad være med at spekulere over om du nu kan finde ud igen og nyd oplevelsen af smalle stier/vejnet og de mange boder. Pludselig står du ved en udgang og kan igen søge ind i virvaret af totalt ustruktureret gangsystemer.


Friguiapark
Absolut et besøg værd, og fra Hammamat er det bare at praje en taxa. Der er ca. 25 km.
Biletten er på 10 TDN pr. person. Parken er inrettet med god plads til dyrene, og parken går meget op i dyrevelfærd, lige som renholdelse er i højsæde.
Oplevelsen foregår fra hævede stier ind over rovdyrområderne og ved de mindre farlige dyr som strudse, giraffer og okser er der god mulighed for lige at få en hådn indenfor til et goddag.
Vi veg uden om Bravo Turs tilbud til 72 TDN pr. person, og hyrdede en taxa på hotellet til 70 TDN med fire personer. Vi skulle nok have taget skridtet yderligere ud, da vi ved et tilfælde overværede betaling til chaufføren, som fik 30 TDN. Sådan er det. Vi lærer hver gang vi er af sted.
Det kan fra tidligere oplevelser anbefales at vente til om aftenen, og så spise i den afrikanske hytte med show. DET er en stor oplevelse.


Anmeldelser på Diar Lemdina
Anmeldelser på Friguia Park
Tommy Sørensen - Sønderbyen 4 - 9510 Arden -